Εικόνα για το άρθρο 4 + 1 επιπλέον λόγοι για να … δικτυωθείς ή αλλιώς τι Κερδίζεις Από Το Networking

Συνήθως ο ποιο βασικός λόγος για να κρατήσουμε ενεργές τις επαφές μας και να δικτυωθούμε είναι η αναζήτηση εργασίας. Άλλωστε πόσες φορές έχεις ακούσει ότι το networking είναι σημαντικό;  Άπειρες, είμαι σίγουρη!

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί κι αυτό δεν αποτελεί ικανό κίνητρο να σε οδηγήσει να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, ακολουθούν 4 +1 ακόμα λόγοι για τους οποίους το networking μπορεί να σε βοηθήσει, πέρα από το να προετοιμάσεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

1.Συλλέγεις πληροφορίες για τον κλάδο που σε ενδιαφέρει  

Είτε αλλάζεις κλάδο, είτε διευρύνεις τις γνώσεις σου στον κλάδο που βρίσκεσαι, το networking και η αναζήτηση πληροφοριών είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καταλάβεις τι συμβαίνει στο πεδίο του ενδιαφέροντός σου. Ρώτα τους ανθρώπους που γνωρίζεις για τις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετώπισαν, για τα επιτεύγματά τους ή για τις τάσεις που έχουν εντοπίσει στη δουλειά τους. Ειδικότερα, αν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη εξέλιξη στον κλάδο σου, ρώτα το συνομιλητή σου για την επίδραση που μπορεί να έχει γενικότερα. Θα αποκτήσεις μια πιο σφαιρική εικόνα αν επεκτείνεις τη συζήτηση με άτομα πέρα από τους φίλους και τους συναδέλφους σου. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων και στο σχεδιασμό νέων πλάνων.

2.Διδάσκεσαι από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των άλλων

Δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και πραγματικού ενδιαφέροντος μπορεί να σου ανοιχτεί κάποιος, και να μιλήσετε για τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του. Προσπάθησε να ρωτήσεις αν, κοιτώντας την καριέρα του τώρα, θα έκανε κάτι διαφορετικά ή αν υπάρχει κάτι που θα πρότεινε στους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να μάθεις από τα κατορθώματα και τα λάθη των άλλων και οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Οπότε, εκμεταλλεύσου το, αρκεί να το ρωτήσεις με το σωστό τρόπο!

3.Παίρνεις συμβουλές για τις επαγγελματικές σου επιλογές  

Ένα άλλο πλεονέκτημα του networking είναι η ευκαιρία να πάρεις  συμβουλές. Συνομιλώντας με πιο έμπειρους επαγγελματίες στον κλάδο του ενδιαφέροντός σου, μπορείς να τους ρωτήσεις τη γνώμη τους σχετικά με τις επόμενες επαγγελματικές κινήσεις που σκέφτεσαι να κάνεις. Πέρα από καλές συμβουλές, είναι ένας καλός τρόπος να δείξεις το θαυμασμό σου. Δεν θα τους ρωτούσες, αν δε σεβόσουν την απόψή τους, σωστά;

4.Παίρνεις ιδέες 

Μπορείς να μετατρέψεις  την απλή αναζήτηση συμβουλών σε συλλογή ιδεών μέσα από το networking. Ίσως έχεις προετοιμάσει ένα φιλόδοξο project που θες να προτείνεις στο αφεντικό σου ή μία παρουσίαση σε ένα επερχόμενο event. Βλέποντας τι έχουν να πουν κάποιοι επαγγελματίες του χώρου, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τα επιχειρήματά σου και να σκεφτείς καλύτερα τα αδύναμα σημεία.

Αυτός είναι, επίσης, ένας εξαιρετικός τρόπος να επιδείξεις τις ικανότητές σου. Αποκαλύπτοντας μερικές ιδέες σου, έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις για τις γνώσεις σου και τα ζητήματα που σε απασχολούν. Ειδικά, αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις για τον εαυτό σου, το να μιλάς για τις ιδέες σου θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις σχόλια για τις ιδέες αυτές και να τις βελτιώσεις!

+ 1 Προσφέρεις!!

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην δικτυώνεσαι. Θα επωφεληθείς από το networking, σε όποιο στάδιο της καριέρας σου κι αν βρίσκεσαι. Κι αν κανένας από τους παραπάνω λόγους δε σου είναι αρκετός, λάβε υπόψη σου ότι μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους. Ίσως, δεν επωφελείσαι άμεσα, αλλά η προσφορά βοήθειας σε κάποιον άλλον έχει τη δική της μοναδική αξία. Γιατί… όταν (προς)φέρω σε ποιον τα δώρα φέρω;