Εικόνα για το άρθρο Αλλαγή καριέρας ανάγκη ή επιλογή;

Η αλλαγή καριέρας απασχολεί πολλά άτομα που αναζητούν ή έχουν αυτή τη στιγμή εργασία. Σε μια περίοδο που η αλλαγή είναι η λέξη με την οποία χαρακτηρίζεται η εποχή που διανύουμε και η καριέρα αναπόφευκτα μπαίνει στο στόχαστρο. Στην πραγματικότητα με την έννοια της αλλαγής καριέρας αναφερόμαστε στον αλλαγή επαγγέλματος γιατί καριέρα είναι η επαγγελματική πορεία που ακολουθεί κάποιος, άρα πρόκειται για αλλαγή… πλεύσης.

Πότε χρειάζεται κάποιος να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του πορεία; Πόσο συχνά χρειάζεται να το κάνει και υπό ποιες συνθήκες; Είναι ερωτήσεις που καλούμε ως σύμβουλος επαγγελματικής καθοδήγησης να απαντήσω από τις πρώτες συναντήσεις με τους πελάτες μου. 

Η επαγγελματική μας πορεία πρέπει να είναι συνεχώς υπό … επίβλεψη, σαν την πορεία του σκάφους, να έχει κατεύθυνση, προορισμό και διαρκή αξιολόγηση των εξωτερικών συνθηκών. Αυτό το σημείο αποτελεί παγίδα για πολλούς επαγγελματίες. Οι επιλογές συχνά καθορίζονται από τις συγκυρίες, τα χρήματα, τις παροχές και όχι από τον προορισμό τους. Είναι σα να κυβερνά κάποιος ένα σκάφος όπως πάει ο αέρας και δε χρησιμοποιεί τον αέρα για να πάει εκεί που θέλει! Στην πράξη οι εξωτερικές συνθήκες όπως η οικονομική κρίση, η αύξηση της ανεργίας, η αβεβαιότητα στο οικονομικό/κοινωνικό/πολιτικό περιβάλλον, η μείωση των μισθών, το εργασιακό και φορολογικό πλαίσιο μπορούν να καθορίσουν τις επαγγελματικές μας επιλογές οδηγώντας μας σε λύσεις ανάγκης αψηφώντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία όσο και στην ψυχοσωματική μας υγεία. Επίσης, η επίδραση του κοινωνικού περίγυρου μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές μας και να λειτουργήσουμε παρορμητικά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί εμπιστευτήκαμε μια λάθος συμβουλή είτε γιατί παρακινηθήκαμε από την επιτυχία κάποιου άλλου που είχε  διαφορετική αφετηρία, εμπειρίες, ικανότητες άρα και αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στο  εργασιακό μας περιβάλλον, λόγω φόρτου εργασίας ή κακών συνεργασιών μας ωθούν πολλές φορές σε αποφάσεις της στιγμής ή στην αίσθηση εγκλωβισμού σε μια κατάσταση που πιστεύουμε ότι θα διαιωνιστεί χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε γιατί δε βλέπουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Σίγουρα όμως αυτές οι επιλογές δείχνουν απουσία επαγγελματικών στόχων και συγκεκριμένου πλάνου δράσης.

Ποια είναι η διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει ένα άτομο που βρίσκεται σε επαναπροσδιορισμό της επαγγελματικής του πορείας;

Στη συμβουλευτική επαγγελματικής καθοδήγησης αναφερόμαστε στην έννοια του σχεδιασμού της σταδιοδρομίας και χρησιμοποιούμε 4 ερωτήσεις κλειδιά που ξεκλειδώνουν την πόρτα της τελικής επιλογής. Ποιος/ποια είμαι, τι θέλω, τι μπορώ, τι υπάρχει στην αγορά. Η αυτογνωσία και επίγνωση των δυνατών και αδύνατων σημείων μας μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε  το στόχο μας καλύτερα χρησιμοποιώντας τα δυνατά μας σημεία και βελτιώνοντας τα αδύνατα. Ο εντοπισμός των ενδιαφερόντων μας βοηθά να εστιάσουμε σε επιλογές συμβατές με τις επιθυμίες μας κάτι που αυξάνει την ικανοποίηση και την απόδοση κατά την εκτέλεση της εργασίας. Επίσης, η διερεύνηση των ικανοτήτων συμβάλει στην ανίχνευση των ταλέντων μας αλλά και των δεξιοτήτων προς βελτίωση. Τέλος, η χαρτογράφηση των αναγκών αλλά και των προσφερόμενων επαγγελματικών ευκαιριών στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για το σχεδιασμό του πλάνου δράσης. 

Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να αξιολογήσουμε τις επαγγελματικές μας  επιλογές και να αποφασίσουμε αν θα διατηρήσουμε τη μέχρι σήμερα επαγγελματική μας   ιδιότητα ή επιθυμούμε να αλλάξουμε πλεύση. 

Η παραπάνω διαδικασία δημιουργεί έναν επαγγελματία με αυτοπεποίθηση και εν-συναίσθηση. Αυτό αποτυπώνεται και μέσα στο βιογραφικό σημείωμα όπου παρουσιάζεται η επαγγελματική διαδρομή και εκεί είναι σημαντικό να φαίνεται μια συνοχή και μεθόδευση στις επιλογές και όχι συγκυριακές επιλογές χωρίς στόχο και κατεύθυνση. 

Για όσους αναρωτιούνται για το πώς βρίσκουμε τον προορισμό μας, υπάρχει μια καλή συμβουλή. Οτιδήποτε μας αναπτύσσει, μας εξελίσσει και μας κάνει χαρούμενους δείχνει το δρόμο προς τον προορισμό μας! Γιατί τότε θα μπορούμε να δουλεύουμε αποτελεσματικά, και να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες αλλά και τις αντιξοότητες με αισιοδοξία και ελπίδα. 

Σας εύχομαι καλή..πλεύση!